Alpackan är ett kameldjur som ursprungligen kommer från Anderna i Sydamerika. De har ett hummande ljud när de pratar och därför kallades de för ängarnas delfiner. Alpackor är lugna och mycket nyfikna av sig, men de vill oftast inte bli klappade och gosade med. Det finns två typer av alpackor; huacaya och suri. Huacayan är den vanligaste och den har fluffig ull. Surin har långa rastaliknande silkiga lockar. Alpackan är ett flockdjur och man måste ha minst tre tillsammans. Hingstar och ston bör gå i separata hagar. De blir ca 20 år gamla.
Vi skaffade våra djur för att de är så mysiga och att de håller landskapet öppet. De har två klor och trampdynor så de trampar inte sönder hagarna. De gör sina behov på utvalda platser i hagen och det ser ganska roligt ut när de kommer springande och går på toaletten. De är inte heller rymningsbenägna så inhägnaden ska hindra att andra djur tar sig in till dem. Det räcker oftast med fyra-fem eltrådar. Alpackorna behöver också ett regn, sol och vindskydd i hagen.
En annan anledning att ha alpackor är deras fantastiska ull. Ullen är nästan helt fri från lanolin och den är inte fet som fårullen. Man behöver inte tvätta den innan man spinner. Alpackan har den mest färgrika ullen i världen. Den varierar från vit, beige, brun, grått till svart, totalt 22 olika grundfärger. Den är tre gånger starkare och sju gånger varmare än fårull och är en av världens finaste ull. Ullen är lätt att handspinna och behöver inte kardas så mycket. Det går även bra att tova alpackaull. Varje vår ska alpackan klippas. Även tänder och klorna ses över vid klippningen. Klorna får man också underhållsklippa under året.
När man ska betäcka stoet sjunger hingsten för henne och hon blir brunstig och lägger sig ner. Är hon redan dräktigt spottar hon på hingsten eller springer ifrån honom. Ett alpackasto är dräktigt i 11,5 månader och får ett föl. Den bästa tiden att få föl är vår och sommar.
Alpackan äter gräs eller hö/hösilage. De behöver även lite kraftfoder och det finns olika sorter speciellt framtaget till alpackor. Vi ger även alpackamineraler och vitaminer.
Täppesås
574 98 Nye
E-post: tappesas@hotmail.com
Tel: 0762-106429